Elins eerste lustrum is een feit. Vandaag ontstak ze vijf kaarsjes in de kring op school. “De batterij doet het niet!”schreeuwde ze bij de tweede. Gelukkig kwam het goed en konden we daarna “Twee violen en een trommel en een fluit” zingen, terwijl papa en mama met een eierrammelaar schudden. Hiep hiep!
Vanmorgen schoof ik aan in De Taalstaat om commentaar te geven op de vraag of het erg is dat jongeren in toenemende mate in het Engels lezen. Volgens mij hangt dat er maar net vanaf hoe je het bekijkt. Terugluisteren? Zie link in bio.
Hier ben ik echt blij mee! Volgende week verschijnt een special van Levende Talen Magazine met als titel ' ;Nieuwe perspectieven voor het poëzieonderwijs' ;. Met artikelen over onder andere: klimaatpoëzie, economisch poëzieonderwijs, digitale poëzie, poëzietatoeages, hiphop en poëzie, Nederlands cabaret.
Citaatje uit mijn voorwoord:
' ;Tezamen laten deze bijdragen zien dat lesgeven over poëzie véél meer omvat dan rijm, stijlfiguren en de bekende vraag ' ;Wat bedoelt de dichter met de beeldspraak in regel 7?' ;. Bovenal nodigen ze uit tot weerklank, tegenspraak en reflectie – precies zoals het in het literatuuronderwijs hoort.’
Alle leden van de sectie Nederlands van Levende Talen krijgen de special gratis toegestuurd. Hij komt ook open access online te staan.
Nog nooit las ik zoveel als in 2022, geloof ik. Des te bijzonderder is het dan ook om nog eens door al die titels te gaan en te zien dat er 11 boeken zijn die me écht zijn bijgebleven. Het zijn de titels waarbij ik nog precies weet waar ik zoal was toen ik ze las (want ik wilde ze mee blijven zeulen, weg van het nachtkastje), of die scènes/zinnen/regels/beelden bevatten die ik nog lang mee zal blijven dragen. Om het met zo’n vaste Top2000-klant te zeggen (denk ik dan): bestel maar bestel maar bestel maar!